bg-zlato-vizitka

Злато в природата

Злато - речно злато

   Златото винаги е било ценно, във вид на златни монети или златни бижута и символ на просперитет. Не мислете, че количеството на златото в света е малко. Златото се намира навсякъде из света, но в малки количества.            
   По-концентрирани участъци  от съдържание на злато са обикновенно в реките, където имаме естествен промивен процес.
В "bg-zlato" сайта ще разберете какви са признаците за наличие на злато, как да го намерим, с какъв инструмент да го добием и оползотворим.

Златни снимки от Странджа

Тайните на златотърсачите

Юни 20 2014

Какво представлява златарската чиния - леген (GOLD PAN)


   Златарските чинии (легени)  принадлежат към групата на гравитационните устройства
за добиване на злато, задвижват се директно на ръка, без дръжки, зъбни колела или
други механични средства. В тази
Групата включваме не само

  - класическата златна чиния (паница, леген)
  - с формата на купа "batea" на Южна и Централна Америка,
  - конична "dulang" на South-East Asia,
  - нинджа купа на Монголия,
  - кофа на Киргизстан,
  -"lotok" на Русия,
  - гумена подложка на Монголия

     и други традиционни устройства, както и последните нововъведения, като например

  - Trinity Боул,
  - Hex Пан,
  - Grizzly Пан 
  - Litrap Пан.

     
Терминът чиния, паница, леген или канче е бил използван за всички тези устройства, без първо да се определи,че устройствата са сходни, и действителния процес на концентриране е сходен. Терминът леген се използва за всички промиващи устройства, които са пряко управлявани от движения на ръцете; но с подобен ефект при работа на изделия, които са малко различни като тиган, lotok, batea, dulang, кофа, оребрени мат и купа миялна и др.

 
Gold канче БЕЗ тигани

Всичко се свежда до класическия златен леген на Северна Америка и нейните наследници. ВИЖТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕТО - ОБЯСНЕНИ СА ВСИЧКИ ПАТЕНТИ СЪС СНИМКИ

 

Златарската паница (GOLD PAN) история и произход

Устройството е възникнало в средата на 1800 г. и се разпространява със забележителна скорост. От къде произхожда легена за злато е мистерия, но има три алтернативи, които може да се вземат предвид:


ф от модификация на испански / мексикански "batea":
"The batea" е с отворена конична форма, често с малка централна плодскост. The batea са били широко използвани в Южен централен регион на Америка векове преди златните тръстиките на Северна Америка . The batea първоначално е бил направен от дърво като  се дълбае чрез дърворезба  дървения материал , но тъй като били дебелостенни, широки и леко конични и плавали над повърхноста на водата, по късно са се сменили с метални  batea изработени от тънък метал ,като метала позволява batea да се нагрява  и да се изкара живака от амалгамата за да напусне златото.


ф трансфер на технологии от другаде:
Третата алтернатива е, че златарските легени са били внесени в готов вид от другаде. Това е правдоподобно, и има доказателства, че начинаещите в 1840год.  златотърсачи се втурват в Калифорния и придобиват ноу-хау за оборудване от опитните победители в състезанията, и от пристигащите от 1830 златната треска на Грузия. В този случай те са си носили тяхни златарски легени и с тях са се гордеели " легените са ни най-хубавите  " .

ф от вътрешно тиган минус нейната дръжка:
Известни са North American златарските легени, които са се правили от обикновени тигани, като се маха дръжката.  Тъй  като тигана е плосък,  осигурява максимална контактна повърхност с гореща печка, както и стабилността на печката и по-късно на масата. Вижте снимката -. тиган с дръжка отстрани, да се използва като златарски леген в Киргизстан от местен селянин. Gold Pan се превежда златарски тиган.


с помощта на тиган като злато тиган

 

Името тиган се наложило, защото при всички златни трески за промиването са използвали тигани, тъй като били най-удобни.

-ранното злато PANS на Северна Америка
Златотърса тигани са били широко използвани в Северна Америка, тъй като 1830, но първият е патентована само през 1861 г., така че през първите 30 години на иновации очакват проучване от историци. От 1861 North American златни чинии са разнообразни, от "ламарина, калай или дърво" и Джон Брок на Чикаго пише, "Панелите на ламарина са направени най-вече от машини, като се притиска във форма от едно парче ламарина на подходящи размери. Някои от тях са направени от стария план на рязане на ламарина и се съединяват заедно. Някои от тях са направени от дърво"

GOLD PANS за промиване, загребване и стъргане
Много златотърсачи в миналото използвана тигана като булдозер ,гребали са с него и са стъргали дъното, без да се прибягва до лопати. Това свежда до минимум багаж на магарето. Тези качества липсват на съвременните легени. Не може да гребе или стърже, модерният тигана има тенденция да бъдат максимално лек и основно с него се работи като за инструмент за търсене.

Защо GOLD PAN успеят да се разпространява по целия свят?
Северноамерикански златни съдове са силно предпочитани от минни компании в Северна Америка, Западна Европа и света на англоговорящите, но са много редки другаде. Провалът на "тигана злато", за да се разпространи заслуга  по проучване в световен мащаб са: -
   - показва някои технически ограничения 
   - по-голямата цена и транспортни такси

GOLD PANS: патент на САЩ търси
След трудоемко търсене на патенти се откриха 39 американски патента за златарски чинии  между 1861 и 2003 година. Не са всички патенти, тъй като, въпреки че Trinity Bowl е Patent Pending, което прави общ сбор от 40 златарски легени . Въпреки търсенето, може би половин дузина или повече патенти в САЩ за отдавна забравени и много златарски легени остават все още неоткрити.

GOLD PAN определено
Авторът препоръчва следната тясното определение за златен пан на американски тип North:
A плитък тиган, състояща се от плосък (или почти плоска) етаж, граничеща с кръгла стена, която се спуска навън към кръглия край на устройството. Устройството се задвижва ръчно, като хванете тигана и в двете ръце.

Изобретения не са строго GOLD PANS
от 39-те американски патенти за златни чинии, всички те принадлежат към разнообразна група от гравитационните устройства за възстановяване на злато, които се задвижват директно от ръка, без дръжки, съоръжения или други механични средства. Това изключва голям набор от изобретения, които са механични прибори на базата на обратната спирала, известна като златни колела. Десет от 39-те американски патенти за златни чинии попадат извън тясната дефиниция на златна чиния:
ф Ore Washer и концентратор на Дана (# 481550) е близо до lotok в е плитък преместен напред-назад.
ф Алувиално-Gold Милър Washer (# 569113) е уникална, като за разлика от всяко друго устройство за възстановяване на злато известни на автора. Това е половин цилиндър, който се навива на напред-назад.
ф
Пан Stoodley за миене Gold (# 618918) е дълбока купа с полусферична, отколкото плосък, база. ф
анализиране устройство Кембъл (# 667969) има елипсовидна бутилка форма за анализиране вместо канче.
ф Миньорите Jonhansen е Измиване Pan (# 799059) е южноамериканско batea и следователно не разполага с плоска основа.
ф
Миньорите Хъси е Gold Пан (# 840333) е продълговата набор от тави предимно за да се напред-назад движение.
ф
Клайн Метод и устройство за Gravity Разделяне на Частици (# 3407933) е уникална, като за разлика от всяко друго устройство за възстановяване на злато известни на автора. Той се състои от гъвкава конус на месене причини злато да мигрират към дъното, но не разполага с плоска основа.
ф
Gold Пан и Класификатор Litrap е (# 4289241), Гордън ' S Gold Pan (# 4400269) и Ashcraft " S Ръчни Систематизирането Device (# 6095342) са продълговати промиване устройства, предназначени най-вече за да се напред-назад движение.

GOLD PAN движение
Дизайнът на тигана злато определя уникалната си движение.
Стандартната движението се предава чрез хващане на ръба на тигана и от двете ръце едновременно и преместване на ръцете да индуцира геометричния център на съда да се движи в кръг на елиптичен път. По време на своята орбита, тенджерата може да се проведе ниво или наклонена встрани от оператора. В допълнение към прости орбити, много други движения могат да бъдат предадени, включително рока, подслушване, чукат, усукване, предене, да-а-натам, страна до страна, тик-так и др

GOLD PAN стени
да се разбере и класифицира златни чинии , че е полезно да се отбележи, на ъгъла на наклон на кръглата стена, която обгражда плосък централната зона. Сред патенти на САЩ, от средата на 1800 до днес предпочитан ъгъл на наклон отвън-навътре от кръглата стена е в обхвата от 40-50 градуса , с предпочитание от 45 градуса. Не злато тиган изглежда да има наклон по-стръмен от 55 градуса, и малцина имаха склонове по-малко от 25 градуса .

GOLD PAN дъното
Ефектът на склона на габаритните размери на вниманието на злато тиган заслуги. The нежна активно склон след това, за тиган с даден диаметър, по-малък от площта от плоската централна дъното. Затова нежна наклона на по-малко тигана съответства на North American тиган и толкова повече започва да прилича на South American batea. Ако диаметърът на съда се увеличава, тогава стръмен едностранно версия прилича занаятчийска злато тиган, чрез отстраняване на дръжката от един модерен тиган, както се вижда в Киргизстан. Ако тенджерата е малък, или неговата кръгла стена е висока, след това на леко наклонен вариант може изцяло липсва плосък централен район, както и понятието batea изглежда задължително. В действителност, ако кръглата стена е стръмен и централна равна площ липсва тогава терминът dulang е по-подходящо, както се вижда в Лаос.

 

GOLD PAN и Kress хипотезата
Значението на ъгъла на наклон на кръглата стена е имплицитно във всички американски патенти за златни чинии, но само през 1950 е всеки изобретател правилно изследва ефекта на склона на канче производителност. Това беше Брус Kress, които първи път е разработена хипотеза за наклон стена през 1957 г. в САЩ патент # 2,797,809. Хипотезата Kress може да бъде преработен като: Ъгълът на наклон отвън-навътре от кръглата стена на златен пан трябва да бъде в диапазона от 18 до 26 градуса; по-малко от това и съдържанието на съда се очаква да останат инертен, повече от това и съдържанието на съда са склонни да се свие, независимо от размера на частиците и тяхната плътност. Ако хипотезата Kress е правилно, тогава по-голямата част на тигани Северна Америка имат външни стени, които са твърде стръмен за лекота на ефективно използване. Но хиляди развлекателни миньори, златотърсачи и геолози продължават да използват стръмни тигани. Вероятно хипотезата Kress е погрешно; по-вероятно хипотезата е вярна, но се компрометира от висш желанието на Panner да имат централен плосък площ от максималния размер, за да съдържат максимален рудата и водата по време на първоначалния намокряне, разбива и сортиране. Само в по-късните етапи на промиване се хипотезата Kress стане критична, след обема на твърди вещества и вода в съда са станали значително намалена. Са необходими тестове и подробни наблюдения. През 50-те години, откакто хипотезата Kress е предлагал; повече от 10 северноамерикански златни чинии са били патентовани, но всички го игнорирате.GOLD PAN скорост
Screening намалява обема преди канче, увеличаване на обема на преработката. Current мода е да отсява, но много златотърсачи минало и настояще ползване тигана като булдозер, загребват и изстържете без предварителна проверка, а само се избягва скали и отхвърляне извънгабаритни на ръка. Предварителен скрининг предотвратява тигана се използва по този начин, и може да доведе до съда да бъдат заменени с бутон, малък шлюз или подобен преносимо устройство в състояние на скрининг и обработка на много по-големи обеми. Някои изобретатели вмъкнете екрани в или върху техните тигани, особено Sletcher (1897), Хардуик (1907), Николай (1934), Remais (1993) и Rosman (1997). Това води до намаляване на обема остро, но прави трудно се вижда съдържанието на тигана и кани забавяне, докато на екрана е отделена за почистване.

GOLD PAN бани
Gold промиване с тигана потопена в потока е уморително за злато Panner и приканва риск от увреждане на кожата и заболявания наистина се чрез водата и в студена вода, изтръпване и измръзване. Placer фирми решават това чрез инсталиране на промиване бани . Вани са твърде тромави за самотни златотърсачи, решени от Орд (1913, 1919) добавяне на дръжки, които държат ръцете далеч от водата. Това нововъведение е бил загубен.

размер GOLD PAN
Един от начините да се увеличи производството на злато е да се използва голям тиган. Всъщност традиционен Северна Америка злато тенджерата е около 18 инча в диаметър. На обратната страна е случило с модерни съдове са много по-малки. За всеки сантиметър понижено областта намалява непропорционално и също така прави полезен дълбочината на съда злато. В миналото тя изглежда Panner ще използва възможно най-голям тиган злато, колкото е възможно за първоначална груба канче и скрининг ръка, а след това избие много намален обем на модернизирани суспензия в малък тиган за действителното възстановяване злато. От това следва, че малките тигани също ще намерят полза от победител в състезание фирми за обновяване на концентрати от перални растения и да станат популярни сред развлекателни миньори, които искат да пътуват светлина и с изискване за надграждане на концентрат от малки шлюзове. За сравнение на пазара за големи по размер в Северна Америка златни чинии се стопи и производство е ограничено. Орд (1913a, 1913b, 1919) показва, че голяма тежък тиган в възможно, ако тенджерата се поддържа от кабели от по-горе, така че позволява на Panner да контролират движението на канче по нормалния начин, без много физически усилия. Това нововъведение е бил загубен.

GOLD PAN за суха канче
Традиционният North American злато тиган е предназначен за употреба напълно потопени във вода за първата част от процеса на канче и с много вода на разположение за по-късните етапи на промиване, особено ако е обезпокоителен глина настояще. Няколко изобретатели намерени начини за значително намаляване на водата, необходима за процеса на промиване. Ord показа някои от своите иновативни проекти (1922, 1923), изисква много по-малко вода, отколкото един нормален тиган. Същите тигани могат да функционират със сух пясък, без никаква вода при всички като може тавите на Smith (1962) и Rosman (1997).

GOLD PAN празна отдолу?
Научни изследвания липсват, но опитни panners твърдят, че най-много злато урежда по време на първия няколко спирали на водата в тигана, и най-усилия и време е посветена на приводняване светлините и излишната вода бавно и умело да се избегне изхвърлянето на златото също. Няколко изобретатели заобиколят настоящата труда чрез вмъкване на механизъм за отстраняване на злато до основата на тигана, а именно Kendall (1863), Орд (1919), Николай (1934), Streng (1953), Legg (1981) и Morgan (1982), и тя е също прибягна до някои изобретатели на ръчни да напред-назад тигани като Ashcraft (1996).

GOLD PAN с екрани
S creens вмъкнати в или върху злато тигани, поместени на патенти от страна Sletcher (1897), Хардуик (1907) , Nicolai (1934), Remais (1993) и Rosman (1997). Това води до намаляване на обема остро, но прави трудно преглежда съдържанието и приканва забавяне.

GOLD PAN и глоба възстановяване злато
Повечето злато пан изобретатели твърдят, добро възстановяване от чисто злато с помощта на иновационната им. Въпреки, че това може да се предположи правилно до степен, множеството патенти, насочени към един и същ въпрос, посочен спиращ недоволство.


Най-ранните GOLD PAN патенти - 1860

Подобрена разминиране Пан Брок (1861)
Подобрена-Mining Pan Брок - 1861 САЩ патент
. Първият патент на САЩ за златен пан
Централният етаж на тавата се покрива с лист от мед. Mercury ключалки на медта като амалгама Cu-Hg, чиято огледална -като горна повърхност обединява със златни частици в руда добавят в тигана. Целта беше да се губят по-малко живак и да се възстанови повече злато.

Kendall е Paragon Gold Saver (1863)
Paragon Gold Saver Кендъл - 1863 САЩ патент

A тиган да намалят живак загуба и да се увеличи глобата за възстановяване на злато.
Външният тигана е стандартен North American тиган, модифициран, за да имат леко наклонен етаж да се гарантира, живак, амалгама и източване злато към централен джоб. Това скосен централно подово прави устройството преходен с batea. Вътрешната тигана пасва плътно вътре външната тигана и техните джанти са запечатани заедно. Вътрешната тигана е етаж-по-малко - руда и живак попада непрекъснат във външния тигана. Вътрешната тигана служи като огромна пушка-като бент, който запазва злато, живак, амалгама и най-много на черния пясък, когато устройството е наклонен да хвърли вода и осветление, както хвост.

GOLD PAN патенти на 1890

Sletcher лидер Gold измиване Pan (1897)
Gold-измиване Sletcher на Pan - 1897

The първия патент на САЩ за златен тиган в модерен стил.
Една пушка ( "ребро") circumnavigates тиган около една трета от пътя нагоре по наклонени навътре стената, за да запази Heavies. Подът на тигана има осем банани образна коритата, за да хване Heavies склонни да се плъзга от тигана, когато е наклонен на север от Panner. За да изпразните съдържанието на коритата на Panner върти устройството през 90 градуса
, така че единия край на всяка банан сега е наклонен на север. На Heavies в бягство материал след това се задържат от вълнички ребро, че пръстените стената на тиган. Този конкретен тиган е проектиран да се изправи на север или на 90 градуса
от север (т.е. на изток или на запад), но не и на юг; тя не може да се нарече един тиган Janus (виж по-долу).

Мур е Prospector е Pan (1899)
1899 американски патент - Pan Мур проучвателите


Вторият САЩ патент за тиган в модерен стил.
Половината вътрешно наклонени стена е гладка, като половината е покрита с около 10 малки riffles. Изобретателят твърди неговият тиган е комбинация, постигайки същите като два различни тигани. По време на първия етап на промиване на разрови част се накланя на север далеч от Panner и светлини са изхвърлени, докато златото се задържа от riffles. По-късно, за да се изравнят малко злато, на Panner първо върти тигана 180 градуса, така че гладката част на тигана е сега наклонен на север. Изобретателят твърди, че тя е по-лесно да се види малка злато върху гладката повърхност, отколкото на riffles. Когато тиган може да се изправи в диаметрално противоположни посоки (север и юг) за извършване на различни задачи, авторът предлага термина Janus тигана .


GOLD PAN патенти от началото на 1900

Collin е Prospecting чиния (1900)
Колин Prospecting Dish - 1900 САЩ патент
A злато тиган с пушка ( "ребро" ) добавят.
Самотният пушка е "около три осми от инча ширина и се поставя около един инч от върха ", кръг половината от обиколката на обикновен тиган. The пушка е хоризонтална плоча, и когато тенджерата е наклонен на север с пушка полукълбо на север, а след това на вълнички перваза стои вертикално като стената е наклонена под ъгъл 45 градуса. The пушка перваза създава отделен джоб за залавяне Heavies. Окончателно почистване се извършва от Panner първо завъртане на тиган 180 градуса, за да се възстанови малко злато върху гладката стена на тиган наклонена север. Това е един тиган Janus .

Tobin е Prospecting Pan (1900)
Проучване Pan Тобин - 1900 САЩ патент
A злато тиган с отбранителен щит.
The Panner накланя щита в долния край на север, и това позволява бързо агресивен канче чрез хлабав мокър чакъл с малко страх от изваждане на злато от тигана. Щитът също така служи като един гигантски пушка underlain от огромен джоб, който запазва материал. Четири редици отвори позволяват на водата за промиване и източване на долната част на щита. Щитът се стегна от скоба на всеки край и линия на болтове заедно низходящото си ръб. След грубия канче, на Panner изчиства съдържанието на щита в централната плосък диск. Окончателно почистване се извършва от Panner първо завъртане на тиган 180 градуса, за да се възстанови малко злато върху гладката стена на тиган наклонена север. Това е един тиган Janus .

Йохансен е Miner е Измиване Pan (1905)
Измиване на Йохансон миньора Pan - 1905 САЩ патент
A batea да покажа разликата от злато тиган.
Едно подобрение на това, което изобретателят нарича мексикански bateas от мокети най-вътрешната част на конуса на batea с мед лист. Технически това изисква известно усилие, и предварително условие, определено от изобретателя е първо да победи централна депресия при върха на конуса, така че мед лист може да бъде поставена, докато все още поддържа гладка вътрешната стена на batea. Изобретателят подчертава необходимостта от медта да бъде толкова чист, колкото е възможно и по-конкретно свободни от желязо и медни нитове трябва да се използва за осигуряване на коничната меден лист твърдо в позицията. Освен, че главите на нитовете да бъдат бити толкова гладко, флъш, колкото е възможно с формата на batea. Изобретателят е жител на Холандски Гвиана (= Суринам) в Южна Америка, където batea остава широко разпространена сред занаятчийски златотърсачи.

Хардуик е Miner е Pan (1907)
 1907 американски патент - Pan Хардуик на миньораPan Хардуик е - в близък план
A тиган с ръчно коляновия единица да агитирам глоби.
Уредът е вместена в основата на тенджерата злато. Най-горният слой е екран груби окото метал, задържани от четири ръце. Затваряне под груби окото е на окото метал екран среда, и под който е глоба екран, направен от подигравка тензух или подобен фин материал. Beneath набор от груби, средни и фини екрани е диск с перфорирана метална, която помага да се поддържа екрани и неговите големи дупки позволяват глобите да попадат безпрепятствено до дъното на тигана злато. Изобретателят включва магнитен пръстен, прикрепен към перфориран диск, за да хване и задръжте магнитни частици. Частиците, които падат през трите екрани и покрай магнита се натрупват на дъното на тигана злато. The Panner превръща дръжката периодично, за да разпръсне всякакви опаковани материал.
Патентът нова крачка напред земята за канче, за тук в миниатюра е златна чиния, три екрана, магнитен сепаратор и бъркалка анти-опаковане. Този златен пан заслуги сградата по точност инженер за да позволи правилното оценяване, и има някои функции, които очакват съвременния Rotapan на Австралия.

White Pan пушка (1908)
Уайт Pan вълнички - 1908 САЩ патент
Това изглежда като проста тиган: тя не е
Главната особеност е надлъжния престилка нарича "пушка" заема около една пета от обиколката на джантата. Може да се спори дали престилка може да се нарече пушка, тъй като тя също така функционира като екран. Стабилна фланец е закрепен около върха на останалите голи ръба на злато съда от серия на пружинни скоби. Този фланец е прост гигант пушка, въпреки спадовете Inventor да го наричат ​​така. Чрез ponding вода и седименти, фланеца намалява риска от изхвърляне ценна концентрат с хвоста. Той също канали концентрират към надлъжния кожух. Много зависи от способността на решетъчна престилка да запази Heavies в същото време позволява на водата да се отмият хвост. С повдигането всеки от пролетните клиповете на цялото събрание се отделя. Въпреки че изобретателят не го споменавам, това позволява на тигана злато да бъде двойна цел: първо с гигантски пушка прикрепен за грубо канче, и след това с гигантски пушка отстранен за окончателен нежен канче. Това е Janus тиган на видове.


GOLD PAN патенти на Едуард Ord II

в историята на американските златни чинии и един изобретател кули над всички други, Edward Ord II . Баща му Едуард Отон Cresap Орд е роден в Cumberland, Мериленд, през 1818. След получаване на назначаване West Point от окръг Колумбия, Edward Ord завършил военна академия през 1839. Той е служил в Seminole война, мексиканската война в Калифорния , и индиански войни. През 1854 той се жени за Мария Mercer Thompson. Ord видях всеобхватни действия в Американската гражданска война, най-значително като командир в една от най-ранните победи на север е най-Dranesville, Вирджиния; като виден участник в обсадата на Vicksburg; и като основна сила в крайното задвижване срещу Ричмънд и Петербург, че кулминира в Appomattox. След края на войната, Орд заповяда отделите на Арканзас, Калифорния, Тексас, и Плат. През 1881 г., той се оттегля от армията. Едуард Отон Cresap Ord аз умрях в Куба през 1883 година. Той е погребан в Националното гробище Арлингтън. Edward Отон Cresap Ord II е роден на 9 ноември 1858 Benicia Barracks, Калифорния. След завършване на държавните училища в Сан Франциско и Omaha, той е назначен за Военноморската академия на САЩ през 1876 г., само за да се оттегли една година по-късно. През 1879 Ord стана втори лейтенант в 22-ата пехота. Той скоро видя действия в American Indian кампания в Тексас и кампанията срещу Sitting Bull през 1891-1892. Неговата 22-ро пехота бе сред първите американски войски да влязат в Куба Испано-американската война през 1898 г., и неговата единица опит тежки боеве. След мито потискане бунт във Филипините, Орд пенсиониран от армията поради увреждания, понесена в Куба. Ord продължи военните си занимания като военна помощ на губернатора на Аризона и връчва на мексиканската граница. През април 1912 г. и април 1913 Ord подадена патенти за иновативните златни чинии и надлежно наградени през 1913. През 1918 г., той се оттегля в Калифорния и е награден повече патенти за златни чинии през 1919 и 1922 година. Edward Отон Cresap Ord II умира на 4-ти април 1923 в Eagle Rock, Калифорния.

 

Орд е Miner е Gold Pan (1913)
1913 американски патент - Gold Pan миньора Орд


Th
толерантност иновации трансформират основна тава: 1: повишено централно платформа: това създава кръгъл канал около която Heavies се концентрират по време на въртящата се част на тавата злато, и е предшественик на по-късни патенти, като например синьо купата. Наклонен по обичайния начин на север, с овална падина в коритото в капан на Heavies. Това е един тиган Janus . 2: изход чучур: понижаване на даден участък от външната стена прави широка "чучур" . Final канче е улеснено и малък златен капан в един линеен трапчинка. Изобретателят отбелязва, че живакът може да се добави към двете трапчинки, ако желаете. 3: Swinging дръжки:   те позволяват на Panner да държи ръцете от водата по време на местене. Ord отнема иновативен си пан-далеч: 4: люлеещото въжета:  добавяне на въжета позволяват тиган да бъде потопена и Panner държи ръцете от водата и все още се люлее тигана, като издърпвате на въжетата. Това е по-малко уморително, позволява по-голяма производителност и е потенциално индустриален мащаб. 5: централно Vanner: в по-рано изобретение Орд, повдигнатата централна платформа служи само за да създадете кръгова канал. Сега платформата е леко наклонен към центъра за почистване на крайния концентрат. Ord го нарече "Vanner" и прилича на миниатюрен batea в простота и лек наклон.


 

Ord лидер Gold Miner е Pan (1919)
1919 американски патент - Pan Орд Gold Miner е
Ord развива своите тигани допълнително и през 1919 г. е награден с патент за "някои подобрения спрямо тигани златни показани в ми подобно право предходни патенти САЩ ... " . Иновациите имат три основни цели: 1: "конструирани така, че да се върти, върти или центробежни движения може да бъде лесно, предадена към нея ..." 2: ".. това движение арестуван и обърната в посока бързо, с цел ефективно и бързо възстановяване на злато ... " 3: "... за получаване и разделяне на големи количества тежки материали, в които тенджерата е пригоден да бъде отстранен от по-горе и се оставя да почива на централната точка на въртене за които операторът може удобно да се върти [тигана ]. " A чифт здрави метални пръти прекосява тигана злато. Ги Стиснал Panner да придаде внезапно обръщане на движението на тиган. Металните пръти също така позволяват на въжета, за да бъдат приложени от по-горе, за да спре тигана. Както и през 1913 патента това дава възможност канче да бъде по-малко уморително за оператора и позволява много по-голяма пропускателна способност. Някога плосък централната платформа през 1913 г. се е развила през 1913 batea-като "Vanner" за окончателно модернизация в 1919 batea подходяща за насипни концентрация. Добавен е избор на прост конус или изпъкнала надолу конус. Плати чакъл се поставя върху платформата и кръгъл канал, пълен с вода. Промиване започва чрез накланяне на тиган злато от страна до страна за предизвикване на водата да преминава през вълни над платформата, "по този начин, измиване на оригиналната проба внимателно от Vanner, докато не остане нищо там освен съдържанието метални на оригиналната проба, пясък и чакъл, които са били измити в пръстеновидния канал ... " Премахване на златен концентрат от центъра на платформата е чрез дупка чешмата и щепсел изписване от долу. Запалителната заустване служи като централна ос, върху която тигана се "разтърси за определени цели разделителни" . Това дава възможност за действие, люлеене, действие накланяне или контролирано завъртане с малко усилия. Кръговата канала в момента е мястото на сметището за хвост. Всъщност Ord предполага допълнителен екран над централната платформа и да отклони извънгабаритни към канала. По-големите камъни се отстраняват на ръка, а след това на хвоста измива се с кръгови движения на тигана. По-нататъшни иновации, голяма част от външната стена на съда е нагънат да придаде "повтарящи се удари" , за да категоризират устойчиви глина. Възстановяване от централния канал е чрез накланяне на север, за да капан Heavies в трапчинка (с дупка от чешмата) и прихващане на бягство злато от четири наклонени канали. The 1919 патента също представлява модификация за да се улесни "лабораторна дейност" . Това се добавя към обиколи централната платформа в близост до горната част на ръба на тесен канал. Добавянето на този допълнителен канал позволява, "многократно промиване от външния канал, за да влязат лесно в център Vanner и позволяват масло флотационни тестове върху пясък концентрати ..." . Това е мъчителен забележка. То може да бъде, че Ord експериментирах в момента с методи масло флотационни за извличане на златото, особено от чисто злато. Алтернативно Ord може да открие в почти ръката му забележка нов начин за проверка за чисто злато, като го принуждава да плаваш.
 

 

Ord лидер Gold Pan (1922)

тигани за използване със или без вода. 
тигани "може да се използва както с пясъка мокро или сухо, тъй като условията могат да изискват. " Това се отнася и канче сухите региони.
Иновацията започва с обикновен тиган, в който е поставена централно ребро за разделяне на тиган в две камари. В горната част на реброто е по-ниска, отколкото на ръба на тигана, за да се предотврати съдържанието плискат по време канче. Тъй като реброто подходи пан стената, на реброто се разширява навън, както ушите, ушите са леко вдлъбнати навътре, за да образуват ъгли или джобове, където Heavies могат да се концентрират.
Леките подобрение е промяната на ръба на тигана от един или повече корито като "Ръководство канали" , които да позволят на изливането на остатъци, останали в тиган.
Изобретателят коментира, че пан стена може да бъде наклонен права или малко вдлъбната, и може да има допълнителен фланец "за удобство в манипулация."
В един вариант, отклоняваща ребро се прибавя към отделение, и срещу отделение има един или повече джобове скрита в дъното на съда в основата на стената на тавата за улов Heavies и да притежават живак , ако се използва.
Във втори вариант, преградата не е прост ребро, но извита ребро "овално сечение, адаптирана за да спаси най-добрия златен прах" . Инструкции не са дадени за това как да използвате тази версия на тигана. Отново едно отделение притежава отклоняване ребро, докато другото отделение съдържа линейна бразда като капан.
В трети вариант, тигана е продълговат, отклонява значително от кръговото плана на класически тиган. Централният дял е скосена; единия край по-висока от пан стената, а другия край много по-ниска. Отново, едно отделение има заострени навътре ребро, вклинена в напречно сечение, външната му част с вдлъбнати уши, за да се създаде джобове за залавяне Heavies. Противоположният отделение съдържа линейна бразда като капан.
Ord коментари, "тавите могат да бъдат направени многоъгълни или нередовни в контура, ако желаете" , но не ги обсъждат допълнително и никой не са илюстрирани.

Ord лидер Gold Pan (1923)
Gold Pan Орд - 1923 САЩ патент
Друг тиган за ползване Със или без вода.
Материал се поставя в едно отделение на разделения тигана. Добавя се вода, за покриване на пясъка. В тиган се провежда с помощта на дръжката и наклони леко към противоположната страна и прилага леко разклащане. Предложение въртеливи също се използва. Heavies падат на дъното и по-лекия пясък измити в другото отделение.
Дръжката "дава възможност за постигане и за загребване пясък или чакъл. Когато веднъж заредена с пясък, това може да бъде изместен всички в една страна и след това се добавя вода." Opposite дръжката е "точка добавя да се даде възможност да пробие сняг или всяка кора" и "точка мотика" , за да изчистите препятствия. Ако тенджерата е голяма за голяма работа, края на лопата действа като основна подкрепа и дръжката на лоста за да работите с тигана.


GOLD PANS от Орд до World War II

Nicolai е Miner е Pan (1934)
1934 американски патент - Pan Nicolai на миньора
A скрининг тиган вмъква в злато тиган.
Изобретателят твърди, че това увеличава производството на злато за по-малко усилия. Устройството е радиално симетричен, така че това не е тиган Янус.
Тавата за скрининг се повишава малко от тенджерата злато чрез вътрешни крака. Екранът е направен или от перфориран метал, или прозорец с метална мрежа. Възстановяване на злато от тигана злато е чрез централен чаша разглобяема от по-долу.

Райън е Mineral Пране Pan (1934)
Райън Mineral Пране Pan - 1934 САЩ патент
Един прост дизайн с лекота на производство в ума.
Устройството е просто плосък под, тиган, чиято наклонена стена мечки S-образна гънки да служи като riffles. Четири такива riffles са илюстрирани в патента. Всяка пушка спира малко кратко на напълно Обикаляйки тигана, така оставяйки тесен гладък канал. Това го прави тиган Janus .
Каналът се стеснява към ръба, и на изобретателя, казва основната му функция е при почистване на коритото след края на процеса на преместване, а също и за подобряване на крайния концентрат.

Danills лидер Gold Pan (1934)
Gold Pan Danill е - 1934 САЩ патент
A тиган с остри riffles удължава около половината път кръг.
Това го прави тиган Janus . Всяка пушка е един перваз около половин инч широк. Три riffles са предложени за 8-инчов тиган и шест за 18-инчов тиган. В долната част на всяка пушка е успоредна на плоското дъно на съда, докато горната си страна е "по същество под прав ъгъл към страничните стени" . Страните на вълнички се срещат в остър ръб.
Целта на тази пушка е "да направи невъзможно да загубят някое от златото или тежки метали, също да се увеличи скоростта на канче деветдесет на сто."
След като златото се е установил в тигана, "тигана може да бъде избит до ъгъл от 60 градуса и пулпата всички зауствани без да губят част от златото или тежки метали."

Boekel лидер Gold Pan (1939)
Gold Pan Boekel е - 1939 САЩ патент


A тиган със слот пръстен.
изобретение, базирано на наблюдението, че златото се събира в гънката където страничната стена отговаря на плосък етаж. Изобретателят заменя гънката с топчета-образен прорез Обикаляйки тигана в пръстен да задържат златото, което иначе е склонен да се изхвърля по невнимание по време на местене. След канче е завършена, тигана е наклонен на север и чиста вода, използвана за промиване на злато в капан от слота за пръстен в изтъняваща чучур, който е продължение на слота като депресиран площ на страничната стена. Златото и по този начин водата се прехвърлят безопасно в контейнер ( "златна колба" ). Това е един тиган Janus .


GOLD PANS от Втората световна война до 1970 г.

S Тренг е Direct Gravity Recovery Gold Pan (1953)
1953 патент - Direct Gravity Recovery Gold Pan Streng е
A тиган с нова фуния капан.
Новата функция е кръгла фуния капан хранене цилиндрична камера ( "чаша" ) достъп отдолу чрез завъртане резбата. Вместо на чашата, конична щепсел ( "пръст" ) може да се завинтва в капана и след това се ограничава до фунията.
Пан етаж е леко куполна да насърчи материал и вода, за да се концентрира около контактът на пода със страничната стена и да се окаже основния сайт на Heavies да се концентрират, неумолимо предназначени за фуния капана. Изобретателят споменава етаж също може да бъде плосък, но не представи такъв чертеж, така че авторът е надлежно го добавя.

Kress е Gold Pan (1957)
Gold Pan Kress е - 1957 САЩ патент


A тиган много по-плосък от конвенционален тиган.
Изобретателят твърди, лекия наклон позволява по-бързо канче и лесно възстановяване на малки злато. Патентът включва хипотезата Kress преформулира по следния начин: "Ъгълът на наклон отвън-навътре от кръглата стена на златен пан трябва да бъде в диапазона от 18 до 26 градуса, по-малко от това и съдържанието на съда се очаква да останат инертен повече от това и съдържанието на тигана са склонни да се срине, независимо от размера на частиците или плътността им. "
А вторият иновациите са стегнати сито глоба метал.
Една трета иновация е "платно или друга рогозки материал" постави под екрана, затяга подигравка между ръба на екрана и пан стената, за да се подпомогне капани чисто злато.

Smith "S Gold Pan (1962)
1962 американски патент - Gold Pan Смит


A тиган за канче с или без вода.
Освен ефективно използване на ламарина и производство с ниски разходи, тиган се казва, да се подобри извличането на златото и да се позволи "много по-бързо" канче отколкото основната злато тиган. Тиганът е за използване със или без вода, първият патент, тъй като през 1923 г. Орд да направи такова твърдение.
Като пример, това е 15-инчов тиган с плоско дъно 8.9 инча в диаметър, с пан стена наклона на при 30-35 градуса. Изобретателят казва: "Очевидно е, че дъното на тенджерата не е необходимо да бъде плоска, но може да бъде до известна степен вдлъбната, ако желае."
на ръба на тигана се наведе навън, за да се укрепи джантата. Въпреки това един сегмент от огънати над материал се наведе назад, за да образува насочен навътре джантата вълнички, нарича "капан" .
Друга иновация е гофрирани riffles в тиган стената под ръба пушка, за да агитират материала, който остро и насърчаване Heavies да бъдат хванати или в гофрирани riffles или в джантата пушка. Авторът предлага на гофрирани riffles действат като миниатюрни концентриране маса и преки Heavies в джантата пушка. Това е един тиган Janus .


GOLD PAN патенти от
1970 г. до 1980 г.

Стивънсън е Gold Pan (1974)
Gold Pan Стивънсън - 1974 САЩ патент


A тиган свързване конвенционалните тигани за златни спирали.
Една пушка е интегрално оформени в стената на тенджерата злато и пушка спирали надолу от ръба на тавата към ръб на плоския етаж на тигана. The пушка има силен надвес на долния си край, за да хване и задръжте Heavies докато светлините мият над него.
Блюдото на златото се използва като сплашване лъжичка на дъното на потока, с пушка края на тиган накланяне север. По време на задрямал, спирала пушка запазва Heavies. Алтернативно златните тигани може да се завърта подводни в традиционния начин, канче, или върти от водата.

Lawrence и Джейкъбсън е Miner е Pan (1975)
Лорънс и Pan Джейкъбсън миньора - 1975 САЩ патент


Първо патентована виж-Thru злато тиган.
Първият патент за златна чиния, изработена от ниска цена термопластичен, и първото зададени прозрачна пластмаса, така че златото може да се види от долу.
Подът не е плосък, но леко склонове на централната капан. Капанът е извита надолу, улесняване на уреждането на рока.
Блюдото на златото е под водата и се разклаща в орбитален канче начин; спирайки да премахнете извънгабаритни на ръка. Блюдото на злато след това се повишава бавно излезе от водата, в същото време разклащането на тиган север-юг, изтласкване на водата и осветлението на север. The Panner после вдига тигана злато, за да проверите за злато в централната капана, търси чрез ясното пластмасата. Ако не злато се вижда, след това промиване се възобновява Ако златото е видима, Panner накланя съда север за насочване на съдържанието на централната капана серия от малки riffles които запазват Тежките докато водата и светлини продължават север по канала да се освободи от пан джантата. Това е Janus тиган .

Lagal е Апарати за отделяне на материала
от Специфично тегло (1979)

Apparatus Lagal за разделяне на материала чрез Специфично тегло - 1979 САЩ патент
Gold тиган на тъмно зелено термопластичен поливинил хлорид.
Цветът помага визуална проверка на съдържанието, иновация, последван от мнозина. Производителят твърди, че "Garrett Пан" е подходящ за мокро и сухо канче.
Стената се спуска при 30-40 градуса, с 35 градуса е за предпочитане. Това е по-малко стръмна, отколкото повечето съвременници, може би от уважение към хипотезата Kress.
Щедрата пространството позволява широки riffles на склона, три riffles са предпочитани. На riffles простират около една трета от обиколката на съда. Това го прави тиган Janus , освен когато изобретателят казва riffles могат да бъдат пълни пръстени. На riffles са остри и ъгълът е 90 градуса. Изобретателят се казва, че при 80-85 градуса "операция на устройството е значително засегнато" , но не повече подробности.


GOLD PAN патенти 1980-1990

Legg е Quick Miner е Pan (1981)
1981 американски патент - Pan Quick миньора Legg е
Виж-Thru злато тиган на вакуум-монолитен термопластичен.
Тиганът е прозрачна, за да позволи лесна проверка за злато. Изобретателят твърди, повече пропускателна способност от нормалната злато тиган.
Тиганът е типичен кръгъл златна чиния, с възможност за пръстен riffles върху равен под. В центъра на пода е капан, което води до най-ниските, които излиза от коритото от долу на 10-45 градуса; изобретателят казва 15-30 градуса постигат най-добри резултати. Улеят се простира извън тигана, и съдържа стълба като стъпки, които представляват riffles. На riffles капан тежки минерали в коритото.
Стълбата на riffles се панти за това повишаване ясно на улей база, така че позволява на водата за изплакване от тигана за промиване на Heavies от коритото в контейнер. Във вариант, плитък се подстригва до ръба на тиган, и периодично съдържанието на тигана се изсипва надолу по улея, където Heavies са хванати в капан от стълба като riffles.

Morgan е Gold Mining Pan (1982)
Gold Mining Pan Морган - 1982 г. САЩ патент
A злато тиган с "люк" в пода.
The изобретател твърди, че в една нормална тиган "злато се установява в първите няколко вихри на каша" и се стреми да възстанови златото веднага от по-долу по начин, който елиминира времето и труда на канче далеч светлините.
Иновацията се състои от вълнички като слотове, които капан златото в иначе плосък етаж на тигана злато. Веднъж завършен, на Panner след това дърпа дълъг лост, който причинява затвора, за да се изключи слотовете и тяхното съдържание на злато в "преддверието". За изтегляне на златото, на Panner дърпа по-малък лост, разположен под тигана, който се отваря на базата на преддверието позволява съдържанието му да попадат в нито една кофа или в поставена прозрачна проверка буркан.

Ottrok е метод (1987)
Живак амалгама злато тиган - - Метод Ottrok от 1987 патента
A тиган се разчита на токсични живак .
Подът може да бъде леко вдлъбната или леко изпъкнала, дори batea. Чертежите на патенти са на кръгла злато тиган с две полу-пръстен riffles на своята стена. Това го прави тиган Janus . Страната на етаж срещу riffles е модифициран, за да бъде сбор плака, покрита в сребърно блюдо. Медта е неподходящ като живак тенденция да ерозира. Ако тиган етаж е метал, той е със сребърно покритие. Ако подът е пластмаса медна ламарина е със сребърно покритие и прикрепен към пода с циано-акрил или епоксидно лепило. Няколко капки живак са пуснати на среброто и внимателно се втрива по повърхността. The Panner тогава тигани материал по конвенционалния начин. Много фин златен обединява с живак като жълт филм, който покрива сребърна плочка. Амалгамата се изстъргва с пластмасова шпатула и проби в канал, който го предава на ръба на съда, където се събира.

 


GOLD PAN патенти 1990-2000

Remais лидер Gold Pan с Класификатор (1993)
Gold Pan Remais с Класификатор - 1993 САЩ патент
A тиган комбиниран с екран.
Устройството е направено от здрав пластмаса ляти и тигана и класификатор се използва свързан или поотделно. Блюдото на злато е с равен под и стена има непълни пръстеновидни riffles. В тиган етаж е кръгова, а пан джантата е продълговата елипса общо с класификатор. . (Класификатор) слотове на екрана в горната част на тигана, с тесен интервал между да може водата да шляпат чрез накланяне на устройството във всяка посока
на елиптична форма дарява някои предимства: 1: функции по-добре като лъжичка или басейн за улов; 2: засилено повърхност улеснява събирането на седимент изместен от страната на брега на реката; 3: когато пространството е ограничено, може да се използват кратко крайни стени; и 4: със или без класификатор, тигана злато могат да копаят каша. Седимент се поставя на класификатор за отстраняване на извънгабаритни; глобите падат в тенджерата, в която се добавя вода и тенджерата се завъртя, удари или в противен случай разклати за да се категоризират материал.
Rosman лидер Gold Извличане Pan (1997)
Gold Извличане Pan Rosman е - 1997 САЩ патент
A тиган за канче с или без вода.
Тиганът е вероятно най-добре направена от пластмаса но се различава от конвенционалната злато тиган в стената наклонени навътре, само на 30 градуса, след това се извива бързо до 90 градуса по шев с равен под. Тази внезапна крива действа като кръгови вълнички и причинява конецът да бъде кръгъл капан за злато.
Най-важна новост е присъствието в тиган етаж от комбинация на "капан" и "корито" , може би по-добре наречен пушка и трапчинка.
Блюдото на злато е подходящ за канче с или без вода, както и методът на канче е доста по-различно, отколкото при повечето други златни чинии, както е посочено по-долу. WET канче: 1: наклонете тигана леко на север и се разклаща около 30 пъти от едната страна към другата, без да разливане на вода; 2: избие тигана юг и вибрира на тиган, докато се движи от едната страна към другата, докато всички нежелани пясък е срещу капана; 3: изравям нежелан пясъка от тигана; 4: излее мръсната вода; 5: добавете половин литър чиста вода, които не са пряко над капана; 6: накланя на север и се разклаща от едната страна към другата; 7: бавно тече водата над капана и коритото; след 8: . обърне посоката на потока, докато злато е видима и да го изтеглите DRY канче: 1: добави концентрат от сухо миене; 2: разклатете тигана страна до страна 4 до 5 пъти, запазвайки нивото на тиган; 3: избие тиган на север и се разклаща наляво-надясно 30-40 пъти; 4: избие тигана юг и вибрира тигана, докато се движи от едната страна към другата, докато всички нежелани пясък е срещу капана; 5: подухвам над пясък близо до капана за да проверите за видими злато; 6: премахване на хвост, като потупвате тенджерата далеч от капана; след 7: сложи остатъка от пясък в контейнер за по-късно извличане.

 


GOLD PAN патенти 2001-2010

Kelava е Spiral Gold Pan (2003)
2003 американски патент - Spiral Gold Pan Kelava е


Иновативна злато тиган, икономическа, ако са направени от пластмаса.
Подът е настроен на спирални riffles подредени около една централна кухина. Стената на съда е много стръмен, повече, отколкото в други патентовани златни тигани. Устройството се стреми да максимизира потенциала на капани, когато Panner върти тигана. Тъй като все още няма тестове са били публикувани.

Lagal лидер Gold Пан и неговото влияние днес


Roy Lagal подава заявка за патент му през 1977 г. и тя бе връчена през 1979 година. The Garrett Пан , така брандирани от производителя, стана лидер на пазара за North American злато тигани, и сега се укрепили като норма на развлекателни миньори, златотърсачи и западните геолози. Garrett и нейната мрежа от дистрибутори все още го провъзгласи като "единствената в света патентована 90-градусов дизайн пушка, която осигурява бързо възстановяване на злато в мокри или сухи условия" макар патентът е изтекъл отдавна. Той е издържал проверката на времето, а сега патент е изтекъл е свободно копиран от страна на конкурентни производители. Например на Кийн SP-14 Super Пан е много подобна. Често съвременните варианти включват малки промени, като например увеличаване на броя на riffles, добавяйки, груби и гладки текстурирани области, добавяйки, набор от малки riffles и така нататък. Например, Estwing произведе 350 mm (14-инчов) диаметър допълнително тежкотоварни пластмаса злато тиган с две вълнички секции построени в стената, груби Lagal подобни riffles и фини "китайски riffles и джантата пръст хващане" . Всички те са Янус тигани .

Златото - статии и технологии